Nazaj domov

Slikopleskarstvo-rbt gradbeništvo d.o.o.

Slikopleskarstvo je več kot zgolj mešanje barv

Prav tako je slikopleskarstvo več kot le pleskanje sten in stropov, saj slikopleskarji lepijo tudi tapete, obnavljajo zunanje površine objektov ali pa izdelujejo različne premaze. Slikopleskarstvo zajema tudi vzorčno valjčkanje, pritrjevanje letvic in bordur, šabloniranje, izdelavo takšnih in drugačnih figur in barvnih likov, ornamentov, plastik, imitacij. Sem sodi še izvajanje dekorativnih tehnik, nanašanje različnih premazov, kitov ali ometov – tako v notranjosti stanovanja ali na fasadah objektov.

Slikopleskarstvo je tudi poslikava interierjev, streh, pleskanje različnih mizarskih, pohištvenih, stavbnih in drugih izdelkov iz lesa in kovine. Za pikico na i pa lahko dodamo še restavratorstvo in obnavljanje kulturnih spomenikov, izdelovanje oglasnih panojev ter različnih napisov. Slikopleskarski mojster svetuje strankam na podlagi svojih znanj in izkušenj, hkrati pa lahko pri svojem delu izraža tudi svojo umetniško žilico in je pri tem ustvarjalen. Z nanašanjem barv ustvarja posebno vzdušje v prostoru, vzdušje, ki na strankin obraz na koncu pričara velik nasmeh.

Slikopleskarstvo od človeka zahteva posebne veščine

Slikopleskar mora obvladati ročne spretnosti in veščine, pohvaliti pa se mora tudi z občutkom za natančno delo in oblikovanje. Poleg tega mora biti tudi zelo prilagodljiv in ustreči različnim željam stranke. S svojim delom namreč vpliva na človeško okolje in s tem na njegovo dobro počutje. Pri delu je potrebna ustrezna delovna zaščita, saj razmere za delo niso vedno idealne: v prostorih je lahko prepih, veliko prahu, neprijetne vonjave različnih barv in premazov.

Slikopleskarstvo zajema znanje iz osnov gradbeništva, strokovnega risanja, umetnosti, ročne obdelave ter tehnologije. Predvsem je seveda pomembna praksa – več izkušenj slikopleskar ima, bolje opravlja svoje delo. Delo lahko poteka samostojno ali skupinsko, pogosto se potegne tudi čez predpisan delovni čas. Slikopleskar lahko svoje znanje krona tudi z mojstrskim izpitom, ki ga opravlja na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Več na www.rbt.si

Nazaj na vstopno stran

nazaj na vrh